tisdag 25 september 2012
Ämnesdidaktik
Idag har jag börjat läsa odentligt inför tentan, men dock går det inte så fort när jag läser.
Men idag har jag lyckas att läsa de kapitlen i Ämnesdidaktiks - En undervisningskonst
(boken fanns inte i talbok jobbigt nog)
Jag tänkte skriva lite hur jag förstod boken och dess innehåll, så kanske jag minns det bättre:)
Kap 1 :
Började med att man fick läsa om hur en lärare berättade om en dag då hon skulle undervisa för en stökig klass och att för att få deras uppmärksamhet så började hon att berätta en historia för att fånga elevernas intresse.
Det man fick veta i detta kapitlet som jag förstod det som, var att man ska givetvis vara noga med planering inför en lektion men även ha en del "ess" i armen om man vet att man har lite svårt att få eleverna uppmärksamhet. I detta fall fungerade ju berättelsen och eleverna blev väldigt insatta med diskussioner precis som läraren ville.
Det stod ju även -hur man känner igen en skicklig lärae?
Det som jag förstod handlar det mycket om samspelet mellan lärare och eleverna och att mer erfarenhet så blir man mer och mer skicklig om man är villig att lära sig just didaktiken.
Att man hela tiden får tessta nya vägar till att hitta sitt sätt att undervisa.
Kap 2 :
Där stod det mycket om teori och praktik vad som skillde dem olika begreppen.
Hur man andvänder det i sin undervisning, vad som är vad.
Det stod även mycket om att det är viktigt att sickta mot ett mål hela tiden, vad ska eleverna kunna i slutet, hur ska jag undervisa? ska det få va grupparbete eller enskilt? Det var mycket reflektioner om hur man bygger ett bord.
Kap 3:
Här stod det mycket om hur undervisningen är mer som en konst, Här användes mycket reflektioner om just detta bord, om hur först att ett träd är något naturligt som växer ute i friheten precis som människor, men att människan har en idé av vad man kan göra med trädet, som en grind eller ett bord i en viss form, men att hela tiden att innehållet är av samma sak, trä...
Även om att grödor växer vilt ute i naturen så har vi människor lärt oss hur det kan gro bättre genom att tillföra mera vatten eller låta det få mera gödsel.
På samma sätt gör vi med elever, vi måste hjälpa dem, vi har/ kommer få trost allt lärdom till hur vi lär ut till andra om just det ämnet vi valt. En människa kan givetvis lära sig allt på egen hand men det kommer ta mycket längre tid, därför är det så bra med skolor, där har man kommit fram till att man lär sig snabbare och mer.
Kap 5:
När jag läste här var jag ganska sliten och kommer inte ihåg så mycket mer än att det är alltid minst tre faktorer i undervisning, det är : Läraren - Eleven - Ämne.
Att det måste finnas en lärare för att undervisa ett ämne till en eller flera elever, detta kalades triangeln.
Kap 7 :
Här stod det mycket om hur viktigt det är för läraren att ha en god relation med sina elever att man hittar samspelet emellan inte vara för snäll men inte heller elak,
Man måste hitta en balans mellan eleverna både nära och på distans.
Det stod även mycket om hur vi som lärare måste hela tiden vara flexiba för att få klassens uppmärksamhet, vi måste kunna analysera och planera efter hur vi märker att just klassen beter sig.
Det stod givetvis mycket mer i boken, och givetvis fick jag själv sätta små blå post it lappar för att komma ihåg vissa meningar.
Men som sagt detta är en liten sammanfattning för mig själv så jag kommer ihåg mer :)
Hoppas den duger till någon annan också ;)
nu blir det kvällen för mig,
sov gott, natti natti
//Ida
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Toppen med en sammanfattning, så vet jag vad jag har framför mig imorgon :) Tack!
SvaraRadera